On suoritettava, on saatava pisteitä ja arvosanoja, on menestyttävä, oltava parempi kuin muut. Unihäiriöt, masennus, paniikkihäiriö ja burn out kuuluvat opiskelijoitten elämään - jo lukioaikoina. Miksi? Tiesitkö, että lukiolaisten paniikkihäiriöt ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti. Alle 20-vuotiaat kärsivät uupumisesta. Henkinen kuorma syntyy monista kantamuksista. Hyvä koulu kasvattaa henkistä kuntoa ja kantokykyä. Mutta koulu voi myös olla suurin painolasti. Usein aivan turhaan.

Jokainen kouluyhteisön jäsen luo ilmapiiriä. Jos jaksat, kannusta. Pienikin myönteinen sana voi olla toisen ihmisen päivän paras hetki. Auttaminen opettaa auttajaakin. Jollekin itsestään epävarmalle opiskelijalle voi olla viikon kohokohta, että huomaat sen, missä hän on hyvä ja sanot sen ääneen. Kiitos maistuu makeammalle kuin euro, eikä maksa senttiäkään.

Lukion rakenne tukee edelleen ylioppilaskirjoituksen vuoksi yksilötyöskentelyä. Jatko-opinnoissa ja työelämässä toimitaan hyvin usein yhteistyöryhmissä. Yksin pärjääminen ei saisi olla ihanteena. Monimutkaisessa maailmassa nimittäin parhaiten pärjää yhdistämällä monen osaavan ihmisen tiedot ja taidot.

Tavallinen tukea antava ja kannustava lähimmäisyys on tärkeää, kun koulukaveri ei jaksa. Toisaalta kukaan ei voi ottaa kaikkea vastaan. On myös hyvä kannustaa ammattiavun piiriin. Älä ihmettele yksin.

Alla linkkejä, joiden avulla saat lisätietoja nuorten mielenterveyteen ja psyykkiseen jaksamiseen liittyvistä asioista.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin
Helppimesta Tieto- ja tukipalvelu nuorille, asiantuntevien aikuisten neuvoja luottamuksella nuorille ja paljon muuta.
Apua Linkkilista kriisiapua antaviin organisaatioihin.
Nyyti ry Korkeakouluopiskelijoitten tukikeskus Nyytin tarjoamasta tuesta on opiskelijan hyvä tietää, jos jo toisella asteella on ollut rankkaa. Sivuilla paljon tietoa, joka soveltuu toisen asteen opiskelijoille.
tuki.net Internetissä toimiva kriisikeskus-Tukinet auttaa kaikenlaisia ihmisiä arjen murheiden keskellä. Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Katso esimerkiksi Keskusteluryhmät > Nuorten foorumi.

SYLI - Syömishäiriöliitto
Unettomat.net Tietoa unettomuudesta.
Beckin masennustesti Suuntaa-antava omatoimitesti. Ohjeet testin alussa.
Paniikkihäiriö Artikkeli paniikkihäiriöstä helsinkiläisen psykoterapiakeskuksen sivuilta. Sivuilla myös lukuisa joukko muita asiantuntija-artikkeleita mielenterveydestä.
Traumaterapiakeskus Tietoa äkillisen kriisin ja traumaattisen kokemuksen kohtaamisesta.
Riippuvuudet Apua-sivustolla asiantuntija-artikkeleita ja keskustelua erilaisista riippuvuuksista.
Narsistien Uhrien Tuki ry